Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacyverklaring voor meer informatie.
NIS2 in focus
March 4, 2025
LEES TIJD:
4
MINUTen

NIS2 in focus: supply chain security

De NIS2-richtlijn, die in 2024 van kracht werd binnen de EU, legt strengere cyber security eisen op aan essentiële en belangrijke entiteiten. Eén van de meest kritieke onderdelen van deze richtlijn is de nadruk op ‘supply chain security’. Voor organisaties die afhankelijk zijn van externe leveranciers en partners, betekent dit dat cyber security niet langer een interne aangelegenheid is, maar een gedeelde verantwoordelijkheid binnen het gehele ecosysteem.

Supply chain security is essentieel

De complexiteit van IT- en OT-omgevingen maakt organisaties steeds afhankelijker van externe leveranciers voor software, hardware en diensten. Kwaadwillende kunnen deze afhankelijkheid benutten door supply chain-aanvallen, waarbij ze misbruik maken van mogelijk aanwezige kwetsbaarheden binnen een van de schakels in de keten. Voorbeelden zoals de Solarwinds-aanval (2020) en de Kaseya-ransomwareaanval (2021) tonen aan dat een enkele zwakke schakel desastreuze gevolgen kan hebben voor honderden organisaties wereldwijd.

De eisen van NIS2

De NIS2-richtlijn stelt dat organisaties:

  • Risicoanalyses moeten uitvoeren op hun toeleveringsketen, inclusief software- en hardware leveranciers.
  • Contractuele verplichtingen (SLA’s) moeten afdwingen bij hun leveranciers met betrekking tot security standaarden en incident response.
  • Continuïteitsplannen moeten implementeren, zodat de impact van een supply chain-attack geminimaliseerd wordt.
  • Gedetailleerde monitoring en auditing moeten uitvoeren op de staat van de cyber security van derde partijen.

Technische implementatie binnen NIS2

Voor organisaties die aan NIS2 moeten voldoen, is een echte gestructureerde aanpak belangrijk. Dit kan door onder andere:

Leveranciersbeoordeling en due diligence

Organisaties dienen een ‘Vendor risk management framework’ op te zetten. Dit kan zijn:

  • Het beoordelen van de cyber security volwassenheid van leveranciers op basis van standaarden zoals ISO 27001, SOC 2 en NIST.
  • Het verplicht stellen van een ‘Software bill of materials’ (SBOM) voor softwareleveranciers om inzicht te krijgen in afhankelijkheden, third-party libraries en potentiële kwetsbaarheden.
  • Het opvragen van periodieke pentest rapporten van externe diensten, inclusief API-beveiliging, container security en cloud configuraties.
  • Het afdwingen van Secure coding practices bij softwareleveranciers door middel van code reviews en integratie van static application security testing (SAST) en dynamic application security testing (DAST) binnen de ci/cd-pipeline.

Zero trust architectuur

Een zero trust model voorkomt dat leveranciers en partners onnodige toegang hebben tot kritieke systemen. Belangrijke componenten kunnen zijn:

  • Netwerksegmentatie en micro segmentatie, zodat leveranciers en interne systemen strikt gescheiden zijn door middel van SDN (software defined networking) en NAC (network access control).
  • Multi-factor authentication (MFA) en just-in-time (JIT) access, waarmee leveranciers alleen tijdelijke en gecontroleerde toegang krijgen tot systemen op basis van identiteitsverificatie en gedragsanalyse.
  • Cryptografische verificatie en digitale handtekeningen om softwareleveringen en firmware updates te valideren tegen supply chain tampering.
  • Continue monitoring van leveranciersactiviteit via SIEM-systemen, extended detection & response (XDR) en user and entity behavior analytics (UEBA), gekoppeld aan real-time Threat Intelligence feeds.

Incident response en crisismanagement

NIS2 vereist dat organisaties voorbereid zijn op supply chain incidenten en snel kunnen reageren. Dit betekent:

  • Het opnemen van supply chain aanvallen in het incident response plan, inclusief procedures voor het isoleren van gecompromitteerde leveranciers.
  • Het afdwingen van automatische quarantainemechanismen via security orchestration, automation, and response (SOAR)-platforms.
  • Het vastleggen van heldere contractuele afspraken over de meldplicht van leveranciers bij een security-incident, inclusief maximale response-tijden en forensische analysevereisten.
  • Het uitvoeren van geavanceerde threat modeling en attack simulation met Mitre Att&ck frameworks om mogelijke aanvalsoppervlakken binnen de toeleveringsketen in kaart te brengen.
  • Het simuleren van Supply chain-gerelateerde cyberaanvallen tijdens Tabletop exercises en Red Team engagements om response strategieën te testen en verbeteren.

Samengevat

Met de komst van NIS2 wordt supply chain security een van de belangrijkste pijlers in cyber security strategieën. Organisaties die afhankelijk zijn van derde partijen moeten niet alleen voldoen aan compliance eisen, maar ook hun technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen versterken. Door zero trust te implementeren, leveranciersrisico’s proactief te managen en incidentresponsprocessen te verfijnen, kunnen organisaties hun weerbaarheid tegen supply chain aanvallen significant verhogen.

DeepBlue Security & Intelligence ondersteunt organisaties bij de implementatie van supply chain security binnen NIS2, inclusief pentesting, risicobeoordelingen en incidentresponsstrategieën. Neem contact met ons op voor een strategische aanpak die niet alleen voldoet aan compliance, maar ook de operationele weerbaarheid verhoogt.

www.deepbluesecurity.nl || info@deepbluesecurity.nl ||  070-800 2025

Klaar om te beginnen?

Als het om cyber security gaat, zijn wij uw beste keuze

Contact