OT Pentesting: Hoe kwetsbaarheden in industriële systemen te identificeren en beheren
OT Pentesting: Hoe kwetsbaarheden in industriële systemen te identificeren en beheren
Versterking van Industriële Cyberveiligheid:
“Operational Technology (OT) is een verzamelnaam voor verschillende systemen die worden gebruikt voor het beheer van operationele processen in de fysieke wereld zoals het aansturen en monitoren van (industriële) apparatuur *Digital trust center – Min.van EZK” In de steeds evoluerende wereld van cyberbeveiliging, waarin de grenzen van technologie voortdurend worden verlegd, is de beveiliging van operationele technologie (OT) essentiëler dan ooit. In deze blog belichten we het cruciale belang van OT Pentesting, een gespecialiseerd domein dat focust op de bescherming van systemen variërend van bijvoorbeeld bruggen en motoren van sluizen tot fabricagesystemen en geautomatiseerde opslagsystemen
Wat is OT Pentesting?
OT Pentesting richt zich op het evalueren van de veiligheid van operationele technologieën, die de kern vormen van industriële en productieomgevingen. Deze technologieën omvatten complexe geautomatiseerde systemen zoals robotica en SCADA-systemen. In tegenstelling tot traditionele IT-systemen, hebben OT-systemen unieke uitdagingen en risico's, gezien hun directe impact op de fysieke wereld.
Waarom is OT Pentesting Belangrijk?
Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en zo kan een enkel veiligheidslek in OT-systemen catastrofale gevolgen hebben, niet alleen digitaal maar ook fysiek. Door OT Pentesting worden zwakke plekken geïdentificeerd en zo kunnen deze verholpen worden voordat deze worden uitgebuit, waardoor de integriteit van essentiële systemen behouden blijft. Soorten kwetsbaarhedenIn dit gedeelte van de blog gaan we dieper in op de technische details van OT pentesting. We bespreken de verschillende soorten kwetsbaarheden die je kunt identificeren, en de methoden die je gebruikt om kwetsbaarheden uit te buiten.OT-systemen zijn kwetsbaar voor een breed scala aan beveiligingsproblemen.
Enkele van de meest voorkomende kwetsbaarheden zijn
Onveilige configuraties: Veel OT-systemen worden standaard met onveilige configuraties geleverd. Dit kan bijvoorbeeld gaan om onveilige wachtwoorden, open poorten of onvoldoende beveiliging van netwerken.
Onveilige software: OT-software is vaak verouderd en bevat bekende kwetsbaarheden. Deze kwetsbaarheden kunnen worden uitgebuit door cybercriminelen om toegang te krijgen tot het systeem.
Fysieke kwetsbaarheden: OT-systemen zijn vaak fysiek toegankelijk voor ongeautoriseerde personen. Dit kan cybercriminelen de mogelijkheid geven om het systeem te hacken of te saboteren.
Methoden voor het uitbuiten van kwetsbaarheden.
Om kwetsbaarheden in OT-systemen uit te buiten, gebruiken pentesters een breed scala aan methoden. Enkele van de meest voorkomende methoden zijn:
Social engineering: Cybercriminelen kunnen gebruik maken van sociale engineering om medewerkers te manipuleren om gevoelige informatie te delen of malware te installeren.
Phishing: Cybercriminelen kunnen phishing-e-mails gebruiken om medewerkers te misleiden om op links te klikken of bijlagen te openen die malware bevatten.
Zero-day aanvallen: Zero-day aanvallen maken gebruik van kwetsbaarheden in software die nog niet bekend zijn bij de ontwikkelaar. Deze aanvallen kunnen zeer moeilijk te verdedigen zijn.
Fysieke toegang: Cybercriminelen kunnen fysiek toegang krijgen tot een OT-systeem om het systeem te hacken of te saboteren.
Onze Aanpak
Kwaliteit door ervaring en certificering, onze aanpak in OT Pentesting is grondig en methodisch. Zo testen wij bijvoorbeeld volgens minimaal de Penetration Testing Execution Standard (PTES). Deze standaard biedt een uitgebreid kader dat ons helpt om elke fase van de pentest – van informatie verzamelen tot kwetsbaarheden uitbuiten en rapporteren – nauwgezet uit te voeren. Maar nog belangrijker, de echte kwaliteit zit in het handmatig testen en 'aanvallen' van de omgeving. Onze teams van gecertificeerde pentesters beschikken over zeer veel ervaring en onze ervaring strekt zich uit over diverse OT-systemen, waardoor we maatwerkoplossingen kunnen bieden die afgestemd zijn op de specifieke behoeften en risico's van elke klant.
Case Studies en Ervaringen
In onze jarenlange ervaring hebben we uiteenlopende projecten uitgevoerd, van het testen van geautomatiseerde opslagsystemen tot het versterken van de cyberbeveiliging van industriële fabricage-eenheden. Deze casestudies illustreren hoe onze expertise in OT Pentesting heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen in de veiligheid en bedrijfscontinuïteit voor onze klanten. Nu technologie en productie hand in hand gaan, is OT Pentesting geen luxe maar een noodzaak. Door proactief de veiligheid van operationele technologieën aan te pakken, kunnen organisaties zich wapenen tegen de steeds veranderende dreigingen in het cyberlandschap.
Wij nodigen u uit om contact op te nemen via:
Contact: +31 (0)70-800 2025
Of lees meer op: DeepBlue Security & Intelligence