IT en OT integratie: De risico's
IT (Informatietechnologie) en OT (Operationele Technologie) zijn tegenwoordig niet langer gescheiden domeinen. Waar het bij IT draait om het beheer van data, netwerken en software, staat OT voor de fysieke apparatuur en processen in productie- en operationele omgevingen. De convergentie (integratie) van deze twee domeinen brengt tal van voordelen met zich mee, maar ook aanzienlijke uitdagingen op het gebied van cybersecurity. Als cybersecurity specialist met uitgebreide ervaring in zowel IT als OT, zien wij bij DeepBlue de impact van deze integratie van dichtbij.
Directe online toegang, handig voor de leverancier
De afgelopen jaren is de scheiding tussen IT en OT afgenomen. Operationele systemen die ooit volledig losstonden van het internet, zijn nu verbonden met IT-netwerken voor monitoring, onderhoud op afstand (de VPN van de leverancier) en real-time dataverzameling. Denk bijvoorbeeld aan SCADA-systemen die via IT-infrastructuur worden gemonitord of aan slimme sensoren in productielijnen die data naar cloudomgevingen sturen. Deze ontwikkelingen maken processen efficiënter, maar vergroten tegelijkertijd het aanvalsoppervlak.
Waar IT traditioneel gericht is op data-integriteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid, ligt de focus in OT-omgevingen op veiligheid en continuïteit. Een stilgelegde productielijn of een storing in een energiecentrale kan immers vergaande, financiële, gevolgen hebben. Wanneer deze domeinen samenkomen, ontstaan nieuwe risico’s die beide disciplines kunnen raken. Het is daarom essentieel om cybersecurity maatregelen te ontwerpen die rekening houden met de specifieke vereisten van zowel IT als OT.
De risico’s van IT / OT -convergentie
Met de integratie van IT en OT groeit het risico op cyberaanvallen. OT-systemen zijn vaak ontwikkeld voor een lange levensduur en maken dus snel gebruik van verouderde protocollen en technologieën die niet ontworpen zijn voor een verbonden wereld. In combinatie met een gebrek aan standaard beveiligingsmaatregelen binnen OT ontstaat een uitdagend landschap voor CISO’s en verantwoordelijken. En dus richten cybercriminelen richten zich steeds vaker op OT, waarbij ransomware-aanvallen op kritieke infrastructuren mondiaal nog steeds in opkomst zijn. Deze aanvallen hebben vaak niet alleen een economische impact, maar vormen ook een potentieel gevaar voor de volksgezondheid en veiligheid. Daarnaast kunnen insider threats en menselijke fouten even destructief zijn als externe aanvallen. Het trainen van medewerkers en het bewaken van toegang tot kritieke systemen is cruciaal.
Een ander belangrijk risico is de complexiteit die voortkomt uit het integreren van IT- en OT-systemen. Vaak ontbreekt het aan een toaal-overzicht van het gehele netwerk, waardoor kwetsbaarheden moeilijk te identificeren zijn. Het ontbreken van segmentatie tussen IT- en OT-netwerken maakt het daarbij voor aanvallers eenvoudiger om van IT naar OT door te over te springen.
IT / OT-integratie?
Een veilige IT/OT-convergentie begint met een gedegen risicoanalyse. Het is belangrijk om de zwakke plekken in de infrastructuur te identificeren en prioriteiten te stellen. Bij DeepBlue beginnen wij bijvoorbeeld altijd met een uitgebreide risicobeoordeling en pentest. Dit legt de basis voor een cyber roadmap om de beveiliging te versterken.
Segmentatie speelt een sleutelrol in het beveiligen van IT- en OT-netwerken. Door duidelijk onderscheid te maken tussen deze netwerken en strikte toegangscontroles in te stellen, kan de impact van een mogelijke aanval beperkt worden. Het implementeren van microsegmentatie kan daarnaast helpen om kritieke OT-systemen te isoleren van minder beveiligde delen van het netwerk.
Een ander essentieel aspect is monitoring. Het continu bewaken van zowel IT- als OT-systemen geeft inzicht in afwijkend gedrag en mogelijke dreigingen. Geavanceerde detectiesystemen, zoals intrusion detection systems (IDS) die speciaal ontworpen zijn voor OT-omgevingen, kunnen tijdige waarschuwingen geven bij verdachte activiteiten.
Wat is verder nodig voor een veilige omgeving?
Een robuuste beveiligingsstrategie voor IT en OT vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Bij DeepBlue combineren wij onze expertise in IT- en OT-pentest met het implementeren van oplossingen die aansluiten op de unieke vereisten van beide domeinen. Dit begint met het opstellen van een duidelijke cybersecuritystrategie die gedragen wordt door de gehele organisatie. Hierin moeten beleidslijnen, technische maatregelen en bewustwording bij personeel naadloos op elkaar aansluiten.
Het regelmatig testen van de beveiliging is een andere kritieke factor. Simulaties van aanvallen, zoals red teaming-oefeningen, helpen organisaties inzicht te krijgen in hun kwetsbaarheden en responsmechanismen. Deze oefeningen zijn vooral belangrijk in omgevingen waar IT en OT elkaar raken, omdat zij laten zien hoe dreigingen zich kunnen verplaatsen en uitspreiden tussen de twee domeinen.
Tot slot is samenwerking binnen de organisatie essentieel. IT- en OT-teams moeten nauwer samenwerken en elkaar begrijpen. Alleen door deze silo’s te doorbreken, kan een werkelijk veilige omgeving worden gecreëerd. Dit vraagt om training, communicatie en het delen van kennis tussen beide teams.
IT / OT-convergentie, 2025 > -
De integratie van IT en OT is onvermijdelijk en zal in de toekomst alleen maar intensiever worden. Slimme fabrieken, IoT-apparaten en cloudgebaseerde oplossingen blijven de grenzen tussen de twee domeinen vervagen en verleggen. Het is aan organisaties om proactief te blijven en cybersecurity centraal te stellen in deze transformatie.
Bij DeepBlue geloven we in de kracht van een pragmatische, efficiënte en technische aanpak. Door onze hoogwaardige kennis van zowel IT als OT te combineren, helpen we organisaties de risico’s van IT / OT-convergentie te beheersen en een veilige, veerkrachtige infrastructuur op te bouwen.
Wilt u meer weten over deze of een van onze andere maatwerk diensten neem dan contact met ons op via info@deepbluesecurity.nl of bel ons op 070 800 2025
Bij het Digital trust center kun je een goede online procesautomatiseringscheck doen.